Kolonoskopické vyšetření

indikace ke koloskopii

Vložil(a): Vlasta Volková, 5. duben 2018, 06:25

dobry den, je mi 37 let, jsem zdrava, s nicim se nelecim, v rodince zadna zatez neni (jen oba rodice hemoroidy). ja od porodu (10 let) take mam hemoroidy, pri druhem se mi jeste zhorsily. ale s obcasnym promazanim napr. Proktis M apod. jsem byla bez problemů, max. jednou za rok pri tuzsi stolici trocha cervene krve na papiru. Pred rokem a pul jsem menila kvuli stehovnai praktickeho lekare a ten me per rectum hemoroidy potvrdil, ale presto poslal na kolonoskopiil ze od 40 tam posila plosne a alespon to uz budu mit z krku a ze kazda krev by se mela dovysetrit. absolvovala jsem tedy kolonoskopii (11/2016), jen s entonoxem a pro bolest jsme dosli jen do transversa. vse v poradku, zcela bez nalezu, pry mam strevo krasne :-) a neni mi tedy duvod delat z vysetreni nocni muru a jet pres bolest az na konec. kazdopadne ony zbyvajici ccentimetry byly dosetreny TOKSem, negativni, hemoglobin 0.zaver koloskopie hemoroidy 3.stupne, dostala jsem detralex a rok byl klid.nyni jsem v lednu po 15hodinovem letu nasla na toaletnim papire opet trochu krve a i par kapek na stolici.sla jsem na proktologii, anoskopií konstatovana podrazdena sliznice a stale hemoroidy 2.-3.stupne, vnotrni i vnejsi.bylo mi navrhnuto odstraneni pomoci Hemoronu, byla jsem na 1 zakroku, na kontrole po mesici to bylo lepsi, nejakych se pry nikdy nezbavim a tim to bylo uzavreno. nyni v tydnu vsak pri tuzsi stolici opet trocha krve, i me to v konecniku palilo.nejdriv jsme byla v soku, ze i po zakroku se muze krev objevit. ale vsude jsem nyni cetla, ze Hemoron moc ucinny neni a 1 sezeni urcite nestaci.tak nevim.jsem trochu hypochondr, a tak nevim, zda nenit opet na kolonoskopii, znervoznuje mne, ze nebylo dosetreno par zbyvajicich centimetru.u zbytku vysetreneho streva vim, ze bych mela mit jinak klid 5-10 let.stolici mam pravidelonou kazde rano, zadne problemy nemam.myslite, ze se mam znovu objednat?dekuji za nazor.

RE: indikace ke koloskopii

Vložil: Ivana Mikoviny Kajzrlíková, 10.4.2018 20:32

Dobrý den, 

děkuji za Váš dotaz. Koloskopie pouze do transverza je neúplná a nelze pak počítat s 5-10 letým intervalem do další koloskopie. TOKS, tedy test na skryté krvácení, není úplně vhodná metoda došetření, pokud krvácíte zjevně.

Koloskopii je možné absolovat v analgosedaci s asistencí anesteziologa nebo lze event. zvážit provedení CT kolografie. Po tomto negativním vyšetření byste pak měla 10 let klid a krvácení by se dalo přičítat pouze hemoroidům.

S pozdravem, Ivana Mikoviny Kajzrlíková