Kolonoskopické vyšetření

divertikul

Vložil(a): Monika, 26. únor 2010, 21:58

Dobrý den, prosím Vás o radu. Je mi třicet let, jsem po dvou porodech v rozmezí roka a půl. Nikdy jsem žádné potíže s trávením neměla. V minulých dnech jsem prodělala náhlou břišní příhodu, která se projevila prudkými křečemi a bolestí břicha, především v okolí pupíku a dále v podbřišku. Bolest se stupňovala tak, že jsem se nemohla téměř narovnat, současně jsem druhý den dostala horečku (39). Neměla jsem průjem, ani jsem nezvracela. Břicho bylo nafouklé. Lékaři mi bez jakéhokoli sona břicha, Ct , odběru krve apod. diagnostikovali zánět střeva - divertikul a nasadili antibiotika. Ta zhruba po dvacetičtyřech hodinách zabrala a bolest postupně zmizela. Po gynekologické stránce jsem v pořádku, na záněty močového ústrojí netrpím, před deseti lety jsem prodělal operaci apendixu. Nekouřím, žádné jiné zdravotní problémy nemám. Jediný problém, na který si vzpomenu, byl problém s vyprazdňováním stolice po porodu, který trval zhruba dva měsíce. Před vykonáním potřeby jsem cítila, kdesi ve střevech blíže konečníku šílenou bolest, která přetrvala až do doby, než jsem se vyprázdnila. Pak přišla úleva. Nyní jsem od porodu sedm měsíců a žádný podobný problém, až na břišní příhodu jsem neměla. Nyní mám podstoupit kolonoskopii a mám opravdu strach. Nikdo zlékařů mi vlastně nesdělil , proč mi bude toto vyšetření uděláno.Je to v mém případě vzhledem k mému věku opravdu nutné? Není jiná šetrnější metoda(sono, Ct)? Děkuji moc. Monika 

RE: divertikul

Vložil: Petr Vítek, 28.2.2010 21:08

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Vzhledem k tomu, že bylo u vás vysloveno podezření na zánět divertiklu tlustého střeva (divertikulitidu), je kolonoskopie nejpřesnější metodou, která může uvedené podezření potvrdit (najdou se divertikly) či vyvrátit (divertikly tam nebudou) a odlišit jiné druhy zánětu střeva (Crohnovu chorobu, další střevní záněty), popřípadě možnost střevní stenózy (zúženiny). V případě opakovaných divertikulitid v mladším věku se totiž také někdy přistupuje k operačnímu řešení. Pokud budete mít po odeznění uvedené ataky normální endoskopický nález na celém střevě a konečníku, budete mít jistotu, že ve střevě není jiné onemocnění. Váš věk není sám o sobě vodítkem pro to, že by se vyšetření střeva nemělo provést. Naopak kolonoskopie je v současnosti nejšetrnější metodou vyšetření tlustého střeva a není provázena například radiační zátěží jako CT vyšetření.

Myslím, že pokud máte pochybnosti ohledně vhodnosti vyšetření ve Vašem případě, tak byste to měla ještě jednou probrat s Vašim lékařem. Osobně bych v případě podezření na proběhlou divertikulitidu po odeznění zánětu vyšetření raději podstoupil. Přeji Vám příznivý výsledek vyšetření.

S pozdravem Petr Vítek