Nádor tlustého střeva

dotaz

Vložil(a): jitka, 25. únor 2015, 09:47

Dobrý den.

Před 14 dny jsem prodělala operaci žlučníku. Před tímto jsem měla stále průjmy. I když jsem po operaci tak se průjmy neupravily a tyto mám stále, jedna se o struzkovitou stolici svetle az zlute barvy a to během rána i 4x odpoledne se vse uklidni. Mám obavu z možné rakoviny tlustého střeva i když v me blízké rodině jsme toto onemocnění neměli. Děkuji za odpověď.

RE: dotaz

Vložil: Ivana Mikoviny Kajzrlíková, 1.3.2015 15:15

Dobrý den, 

děkuji za Váš dotaz. Průjem může mít řadu příčin a bylo by vhodné ho došetřit. Většinou se začíná pohovorem s pacientem, základními krevními odběry a vyšetřením stolice na infekce i parazity, vhodné je i sonografické vyšetření břicha, gastroskopie či krevní testy k vyloučení celiakie, a dále kolonoskopie. Doporučuji obrátit se na Vašeho praktického lékaře a ten některá vyšetření může provést sám a na další Vás pošle.

Kolorektální karcinom se sice také může projevit průjmem, ale je to málo obvyklé. Pravděpodobnější je jiná příčina - změna střevní mikroflóry, střevní zánět, může jít například o vliv užívané medikace nebo o funkční průjem.

S pozdravem, Ivana Mikoviny Kajzrlíková

RE: dotaz

Vložil: Marcela, 24.3.2015 9:30

Dobrý den.

mám již skoro měsíc s trávením.Krev v pořádku , sono také. Moč mi nebyla lékařem odebrán a ani vzorek stolice.Je mi 50let,absolvovala jsem již gastroskopii s negat nálezem a čeká mě kolonoskopie. Mám pocit plného břicha , citlivost na pravé straně. a také plynatnost..Nemůžu ani na pravé straně ležet,je to takový tlak. Bojím se rakoviny zatím nehubnu,stolici mám pravidelně.Děkuji za odpověd.

RE: dotaz

Vložil: Ivana Mikoviny Kajzrlíková, 29.3.2015 21:23

Dobrý den, 

děkuji za Váš dotaz. Kolonoskopické vyšetření je jistě vhodné, ale Vámi uvedené obtíže mohou souviset i se změnou střevní mikroflóry nebo s Vaším životním stylem - dietou, množstvím vlákniny ve stravě, pohybovou aktivitou, atd. Doporučuji vyčkat kolonoskopického vyšetření a při negativním nálezu se zaměřit na úpravu těchto faktorů. Přeji příznivý výsledek vyšetření.

S pozdravem, Ivana Mikoviny Kajzrlíková