Ostatní

vysazení léku

Vložil(a): richard, 7. srpen 2011, 11:41

Dobrý den.Má matka 50 let užívá asi dva roky  lék nolpazu 40mg.Prvně užívala nolpazu 20mg.Silnější lék užívá jelikož se stav nelepšil.Při užívání silnějšího léku problémy dost ustoupily.A má mamka bez vědomí lékaře gastroenterologa asi před třemi týdny přestala tento lék uplně užívat jelikož se dle ní cítila bez problému.Jenže pak před týnem musela tento lék opět začít užívat jelikož jí opět začala pálet žáha začalo jí bolet v břiše ,pořád měla rýmu a těžko se jí polykalo.Nyní už má opět klid.Ale mne by zajímalo zda je možné aby si sama mohla vysadit léky a ukončit léčbu když nemá žádné problémy a hlavně by mne zajímalo zda výše uvedené příznaky mají spojitost s vysazením tohoto léku.A zda ty bolesti břich nemohou signalizovat vážnou nemoc jako rakovina.Kolonoskopii měla mamka před rokem a půl a žádný nález neměla.A poud dovolíte ještě jeden dotaz.Je možné že když se při pálení žáhy vysadí léky aby bylo riziko vzniku rakoviny jícnu a žaludku.Nerad bych o svou mamku přišel.Předem velice děkuji za vaší odpověd a přejí hezký den.S pozdravem Richard Válek Opava.

RE: vysazení léku

Vložil: Petr Vítek, 15.8.2011 0:43

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. U nekomplikované léčby refluxní choroby jícnu je možné léky užívat pouze při obtížích bez rizika komplikací. Trvalá léčba se doporučuje u komplikací (zúženiny jícnu, Barrettův jícen), u některých z nich pak může být i vyšší riziko nádoru jícnu. U těchto nemocných jsou kromě léčby nezbytné i pravidelné endoskopické kontroly. Co se týká nádoru tlustého střeva, tak v případě negativní kolonoskopie je jeho riziko výrazně sníženo a další kontrola by měla být provedena za 5-10 let.

S pozdravem Petr Vítek